29 OKTOBER 2023 - 15 NOVEMBER 2023
We verplaatsen ons in de herinnering aan De Stijldichter Antony Kok, levenslang vriend van Theo van Doesburg en in de digitale renaissance van het Maison d’Artiste. Antony Kok was een denker en dichter, zijn vriend Theo van Doesburg een doener met een scherpe pen. De Tilburgse stichting ‘De Nieuwe Stijl ‘ heeft 2023 aangegrepen om een groot tumult te maken vanuit Antony Kok.
Vanuit het Maison d’Artiste wordt gedachte aan een toekomst met een zeer inspirerend gebruik als een woonwerkhuis. Datzelfde beeld roept de grote LocHal in Tilburg ook op. Het Maison als een tijdcapsule. Daarin is Theo van Doesburg, net als de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, imaginair bemiddeld geworden door zijn inmiddels populair geworden kunst. Zo heeft Theo in de tijdcapsule een blakende gezondheid en heeft veel strategische en tactische ideeën om de maatschappij cultureel te verbeteren en de kunst op een hoger plan van inspiratie te brengen. Hij is ook voortdurend op TV om aan discussietafels zijn mening te geven. Nelly speelt voortdurend lieve begeleidende en soms opstandige harde muziek, naar gelang de atmosfeer van de discussies. Cor van Eesteren gaat ondertussen onverdroten het gesprek aan met interessante kunstenaars. In de vriendenkamer kan hij werken aan zijn stedenbouwkundige plannen. Antony Kok zorgt voor Dada happenings in het imaginaire Maison. Is dat toch werkelijk bouwbaar? De LocHal als broedplaats.
Zo blazen Antony Kok en het Maison d’Artiste de samenleving als een vat vol creativiteit weer nieuw leven in. Dat gebeurt met een grote creatieve explosie. Tilburg wordt een omgeving waarin levende kunst ontstaat met de creatievelingen, kunstenaars en beschouwers. Voortdurend creatieve explosies: ‘DADA dendert door’.
Van belang is ook dat wij ons met onze luxueuze consumptie-maatschappij sinds 24 februari 2022 in een oorlogstijd bevinden, een spiegel van de Eerste Wereldoorlog met de Spaanse griepepidemie erna. Dada was een eeuw geleden een opmerkelijke culturele oprisping.
In de 100 jaar erna vonden regelmatig culturele oprispingen plaats. De jonge generatie van Tilburgers is zich ook zeer bewust van de spanningen in de wereld en wil een bijdrage leveren aan een beter evenwicht door middel van cultuur, visuele en auditieve cultuur verbeteren en doorzetten op veel vlakken: kunst, architectuur, muziek, mode en andere creatieve vakken. Er zijn veel maatschappelijke problemen te benoemen. Van belang is de prominente plaats van de kunsten in maatschappelijke discussies. Tilburg wentelt zich twee weken lang in een creatieve explosie op grond van Antony Kok en de myhte van het Maison d’Artiste.
Op woensdagavond 15 november vond een debat plaats in de LocHal Tilburg, waar gesproken werd over de mogelijke bouwbaarheid van het Maison d’Artiste onder het thema ‘Tussen droom en daad…’. De sprekers waren Mick Eekhout, emeritus hoogleraar aan de TU Delft, en architect John Körmeling, bekend van projecten zoals het Draaiend Huis, D’Ophef Tilburg, en Happy Street Shanghai 2010. Het gesprek werd geleid door oud-burgemeester Jan Boelhouwer.
Dit boeiende debat, georganiseerd door De Stijl Tilburg, is opgenomen. U kunt het debat hier bekijken!
HUIS DOORN
FACULTEIT BOUWKUNDE TU DELFT
KUNSTMUSEUM DEN HAAG
MUSEUM DE TIID BOLSWARD
VAN EESTEREN MUSEUM AMSTERDAM
LOCHAL TILBURG
HET NIEUWE INSTITUUT ROTTERDAM